Een gezond werkritme

Het belang van een gezond werkritme

Zelfstandig zijn… je hebt het in je of je hebt het niet. Een droomstatuut met veel vrijheid om nooit meer te willen opgeven of een status met zoveel verantwoordelijkheden en een zware prestatiedruk dat je eraan ten onder gaat… Een gezond werkritme is voor iedereen van belang maar in het bijzonder voor een ondernemer, die doorgaans veel werkt en zich aan geen afgelijnde 9 to 5 structuur kan houden. Hij/zij ziet de lange uren niet als ‘werken’ maar of het gezond is…?

Ondernemer in hart en nieren

Ondernemen is voor mij echt genieten. Ik bepaal mijn eigen ritme. Zijn er overdag een aantal andere verplichtingen, dan kruip ik gewoon om 21u ’s avonds nog even achter mijn laptop om dingen af te werken. Ik doe gewoon wat ik graag doe, wanneer ik het wil doen, voor wie ik wil werken en welk soort werk ik wil doen. Deze vrijheid is voor mij onbetaalbaar. Maar… het ondernemerschap heeft uiteraard wel een keerzijde. Net zoals ik zullen zich vele ondernemers erin herkennen dat ze geen aan/uit knopje hebben wat het ‘werk’ betreft. Het blijft constant door mijn hoofd spoken. Dus ja… ook nog snel een telefoontje aannemen wanneer we in de soep staan te roeren en ja… ook nog even een klantje verderhelpen wanneer deze onverwacht nog iets van je vraagt. Er is gewoon altijd werk.

Té is nooit goed

Tussendoor een dagje rust nemen deed ik niet. En als ik het al eens deed, voelde ik me constant schuldig en wist ik dat ik de verloren tijd de volgende dag toch moest inhalen. Die snipperdagjes kwamen dus nauwelijks voor. Om nog maar te zwijgen van de financiële druk die toch ook wel dagelijks op je schouders rust. Nog een hekel punt was het leren ‘nee’ zeggen tegen klanten. Ik zag het altijd als een eer dat mensen aan mij dachten om iets voor hen te doen. Dus zei ik ook altijd ‘geen probleem, ik doe dat wel eventjes voor je’, zelfs ook als ik tot over mijn oren in het werk zat. Het gevoel dat ik mensen dan zou teleurstellen zat hoog en zorgde ervoor dat ik eigenlijk veel meer werk aannam dan ik aankon. Doordat ik zoveel werk aannam, werkte ik teveel – en te hard. Niet op tijd af kunnen leveren betekende namelijk teleurgestelde klanten. En dat was wel het laatste wat ik wilde. Dus werkte ik door. En hoe hard ik ook werkte, toch had ik met momenten het gevoel achter de feiten aan te hollen. En als er één gevoel is dat ik verschrikkelijk vind dan is het wel het gevoel de teugels kwijt te zijn en als een kip zonder kop maar door en door te gaan. Vreselijk, maar jammer genoeg kwam dit steeds vaker voor. Bij iedere deadline kroop ik als het ware in een cocon en sloot me af van mijn omgeving. Ik was dan zo verdiept in mijn werk dat niks en niemand anders nog vat op mij had. Na elke deadline van mijn magazine kroop ik weer uit mijn cocon. Ik hoor het mijn man nog zeggen: ‘ah, daar is onze mama weer terug’. Dit ritme heb ik jarenlang volgehouden maar het begon stilaan aan mij te vreten.

Van kwaad naar erger

Ik werd kwaad op mijn werk en kreeg er op den duur een afkeer van. Alle mooie en belangrijke momenten, waar ik eigenlijk van zou moeten genieten, werden me precies afgenomen omdat er altijd wel een deadline om de hoek loerde. Ik heb het gevoel niet ten volle te hebben genoten van verjaardagen van mijn kinderen, een communiefeest of gewoon van een rustige zondag omdat er altijd dat werk in de weg lag. Het moment waarop ik helemaal gebroken ben is bij het overlijden van mijn papa. Ik heb even heel diep gezeten. Gevoelens van falen, boosheid, teleurstelling, onmacht wisselden zich af. Maar deze ervaring heeft tegelijkertijd ook mijn ogen geopend. Ik heb gebroken met mensen die mij in de zwaarste periode van mijn leven in de steek lieten. Het heeft mij enigszins sterker gemaakt. Voor het eerst wist ik dat er iets moest veranderen. Ik besefte dat ik op deze manier niet de rest van mijn leven wilde doorbrengen.

 Tijd voor verandering

Ik ging door met mijn werk maar op een andere manier. ’s Avonds ging de laptop dicht, de weekends genoot ik van mijn gezinnetje aan zee of bracht ik door met vrienden. Ik kon weer genieten en voelde me minder schuldig wanneer ik een snipperdagje nam. Ik voelde me sterk, had weer zin in het ondernemen en was klaar voor iets nieuws! Het hoofdstuk PUUR magazine werd mooi afgesloten en ik sloeg een andere weg in. “It’s Mie, telling your story” is helemaal op mijn lijf geschreven. Het is nog altijd ‘de madam van de PUUR’ maar dan in een verbeterde versie die ook jouw verhaal de wereld wil insturen. En al zijn mijn 12 jaar als onderneemster niet altijd rozegeur en maneschijn geweest, ik ben en blijf een onderneemster in hart en nieren. Ik hou van nieuwe uitdagingen en verandering en wil ook met jou de uitdaging aangaan en de stap zetten naar dat hogere niveau!

Geniet van wat je doet

Laat je leiden door je gevoel maar wees ook op je hoede voor de valkuilen. Werk hard maar leer ook af en toe ‘nee’ zeggen. Durf je computer afsluiten of je telefoon uitzetten; want morgen is er weer een dag. Leer productief werken, waardoor je meer gedaan krijgt in een kortere tijd. Geniet bewust  van alle fijne momentjes samen met de mensen rondom je. Plan vrije tijd in je agenda vrij en neem ook gewoon geen afspraken aan op die momenten. Plan je ontspanning en neem je ontspanning. Werken kan altijd nog – maar wat is het nut van hard werken, wanneer je het geld niet kan uitgeven om momenten en herinneringen te maken met de mensen waar je van houdt? Doe wat je graag doet. Hou je van werken? Prima! Maar vergeet je kinderen, man, vrouw, ouders, zussen, broers en vriendinnen niet. Want die houden van jou!×

Hey it's Mie!

Zie jij ook de bomen door het bos niet meer? Stel me gerust een vraag hieronder of stuur een mail naar

annemie@itsmie.be

× Hoe kan ik je helpen?