Hoe niksen je productiviteit bevordert

Af en toe stoppen met wat je bezig bent en genieten van het moment doet wonderen voor je productiviteit. Niet overtuigd? Onderzoek heeft uitgewezen dat er tal van positieve redenen zijn om even helemaal niks te doen. Lees even mee…

Rust verbetert je leervermogen

Je hersenen leren zelfs als ze denken in rust te zijn. Zelfs al doe je helemaal niets, je hersenen blijven nog even verdergaan met het maken van neurale verbindingen.

Altijd bezig zijn staat mindfulness in de weg

Als je constant van het ene klusje naar het andere rent kun je onmogelijk genieten van het moment. Veel en lang werken is eigenlijk een manier om onaangename emoties en gedachten uit de weg te gaan. Pas wanneer we niets doen, gaat onze geest met dit soort problemen aan de slag doet er iets mee. Of het nu gaat om oplossen of aanvaarden; het probleem wordt aangepakt.

Niksen bestaat niet

Ken je het gevoel dat je je al heel snel schuldig voelt wanneer je een momentje tijd neemt voor jezelf? Je hoeft niet altijd productief te zijn. En echt niksen is het niet hoor… tijdens die koffiepauze of dat rustmoment op de zetel laad je je juist op voor een volgende activiteit.

Een pauze wakkert je creativiteit aan

Je kent ze misschien ook wel… die momenten dat je inspiratie heel ver zoek is. Je zit al uren in opperste concentratie te werken en te denken en komt geen steek verder. Op dat moment kan het wonderen doen om alles even aan de kant te leggen en iets anders te gaan doen; een wandelingetje, een telefoontje naar een vriendin, een boodschapje, … En wanneer je helemaal niet meer bezig bent met je werk, schiet de oplossing of het onderwerp waar je eerder uren over zat te denken, je plots te binnen. Dit soort momenten, waarbij je een probleem tackelt terwijl je hersenen eigenlijk met iets anders bezig zijn, noemt men ook wel een ‘aha-erlebnis’. Het zal je niet verbazen dat enkele van de creatiefste koppen ter wereld gebruikmaken van deze techniek om hun projecten tot een goed einde te brengen.

Switchen tussen verbruiken en aanvullen van energie

We zijn nu eenmaal geen machines en werken het best wanneer we constant switchen tussen het verbruiken en aanvullen van energie. Wanneer we consequent afwisselen met werken en rusten, krijgen we uiteindelijk meer gedaan op minder tijd. En hetgeen we doen wanneer we werken is ook nog eens kwalitatiever en beter. Het beste ritme zou zijn om 90 minuten geconcentreerd te werken en 15 min. pauze te nemen.

Nietsdoen is dus eigenlijk nooit echt niets doen. De rustpauzes geven je de energie die je daarna ten volle kan verbruiken in je werk. De rustpauzes komen dus niet alleen je werk ten goede maar ook voor jezelf heb je nooit het gevoel echt overwerkt te geraken.

Leun dus maar eens regelmatig achterover 🙂×

Hey it's Mie!

Zie jij ook de bomen door het bos niet meer? Stel me gerust een vraag hieronder of stuur een mail naar

annemie@itsmie.be

× Hoe kan ik je helpen?