Go for gold!

Net in deze periode willen winkeliers en webshop-owners opvallen tussen het gigantische aanbod aan eindejaarsgeschenken.

Als kleine ondernemer wordt het elke dag moeilijk om op te boksen tegen de grote Zalando’s van het wereldwijdeweb. Stop deze concurrentiestrijd want zij zullen je altijd een stapje voor blijven. De kunst is om je potentiële klanten te charmeren met nét datgene dat een internetgigant niet te bieden heeft en dat is passie, ambachtelijkheid en beleving.

Zorg ervoor dat het de moeite waard is om naar jouw winkel te komen of om jouw webshop te bezoeken. Er is nl. een trend op gang waarbij er weer meer geshopt wordt bij de lokale handelaar. Maar nog eens, dan moet je er wel voor zorgen dat het de moeite waard is. Dezelfde producten verkopen dan de groten heeft geen zin. Probeer je in zoveel mogelijk domeinen te onderscheiden.

Maar hoe dat je dat dan?

Ga op zoek naar je niche

Zorg ervoor dat je geen echte concurrenten meer hebt. Ga voor een productaanbod dat minder goed te vinden is op het internet en zorg ervoor dat jij de enige bent in je buurt die dit product aanbiedt.

Mensen kopen van mensen

Zorg ervoor dat mensen het gezicht achter de winkel leren kennen. Of in het geval van een webshop; zorg voor zoveel mogelijk transparantie. Zorg dat je website in orde is qua verplichte vermeldingen: GDPR, betalingsvoorwaarden, … en zorg ervoor dat je een postadres vermeldt op de website of tenminste een telefoonnummer waarop je te bereiken bent. Kortom, zorg ervoor dat je webshop en/of winkel een gezicht krijgt. Mensen kopen tenslotte van mensen.

Breng je “eigen” verhaal

Vertel op je webshop wie je bent, waar je van houdt, wat je passies zijn en waarom je kiest voor de producten of diensten die je aanbiedt. Breng je eigen verhaal en vertel waarom net jouw winkel/webshop zo speciaal is. En ga vervolgens op zoek naar die groep van klanten die op zoek zijn naar wat jij aanbiedt. Als je weet wie die klanten zijn en kun je overgaan tot de volgende stap.

Ga op zoek naar producten voor je klanten

In een volgende fase, wanneer je reeds een vast cliënteel hebt opgebouwd, ga je op zoek naar net die producten en/of diensten die jouw vast cliënteel wil. Je weet intussen immers wie je klanten zijn; hou oud ze zijn, hoeveel ze verdienen, waar ze wonen, waar ze hun geld aan willen spenderen, …

Denk na over de kanalen om deze mensen te blijven bereiken

Zitten deze klanten te wachten op een nieuwsbrief of willen ze iets in de brievenbus krijgen. Of kun je hen het best bereiken via Facebook of Instagram? Of zijn het eerder zakelijke klanten die je wellicht het best bereikt via LinkedIn. Wie weet vinden je klanten het heel erg leuk om je regelmatig persoonlijk te ontmoeten tijdens een workshop of koopavond?

Loop je toch nog vast in dit denkproces? Geen nood! Kom gewoon eens op de koffie bij Mie en wij denken met je mee!

 

Liefs,
Annemie

 

 

 ×

Hey it's Mie!

Zie jij ook de bomen door het bos niet meer? Stel me gerust een vraag hieronder of stuur een mail naar

annemie@itsmie.be

× Hoe kan ik je helpen?